De pelgrim onderscheid zich door het dragen van de karakteristieke voorwerpen waardoor ze meteen als bedevaarders herkenbaar zijn en dus onderweg op onderdak voedsel, hulp en bescherming kunnen rekenen.
Bij de pelgrimage neemt de Jacobsschelp een belangrijke plaats in. Duizenden mensen, uit de hele wereld, die nog steeds de tocht naar Santiago de Compostela maken, dragen de Jakobsschelp als symbool op hun kleding/rugzak of hoed.
Wij dragen de schelp op de rugzak en op onze hoed .
Eveneens is de pelgrimsstaf van oudsher een essentieel attribuut met een diepe symbolische betekenis wat ook op alle afbeeldingen van Jacobus getoond wordt. Hij bood een soort “moreel houvast” verder werd hij gebruikt om wandelen over lange afstand gemakkelijker te maken. Hij bood extra steun ( “derde voet” ) bij vermoeidheid, bij overbelaste of gekwetste ledematen, vooral op slecht begaanbare wegen. De ijzeren punt diende als verdedigingsmiddel tegen struikrovers en valse pelgrims, hij was tevens een wapen om loslopende honden en wilde dieren af te slaan en op afstand te houden.
Wij hebben voor deze tocht met veel zorg en toewijding een wandel(stok)staf gemaakt met daarin onze eigen gevoelens.
Vanaf de eerste plannen om deze tocht te gaan maken heeft de stok een bijzondere plaats ingenomen, niet alleen in huis, maar ook in ons hart en gedachten.
Als eerste hebben wij gezocht naar hazelaarstokken die gemakkelijk in de hand lagen, en die wij gevonden hebben in het buitengebied van Bakel. Na deze geschild en gedroogd te hebben zijn ze handmatig bewerkt tot mooie kunstwerken, met houtsnijwerk van koppen, maar ook de ingekerfde namen mag geslaagd worden genoemd. Wij kwamen tot de ontdekking dat niet alleen de creativiteit uit onze vingers kwam maar dat deze bezigheid ook goed en nuttig was voor de voorbereiding met name de teambuilding werd hiermee versterkt.
Op de wandelstokken zijn alle namen van onze kinderen en kleinkinderen ingebracht evenals van Nelly en Annie, onze vrouwen. Symbolisch dragen wij ze dan ook dagelijks mee en hebben wij hen altijd in zicht in voor en tegenslag.
Al honderden jaren krijgen de pelgrims in Santiago de Compostela een “Compostela”-certficaat als bewijs voor de volbrachte tocht. Hiervoor moesten zoveel mogelijk bewijsbrieven, -stempels en zegels van het bezoek aan heiligdommen, bijkomende aanbevelingsbrieven van gasthuizen en kloosters inclusief getuigschriften e.d. overlegd worden.
Met de Credencial del Peregrino van het “Nederlands Genootschap van Sint Jacob” kunnen wij tijdens de tocht onze stempels verzamelen. De eerste stempels zijn al geplaatst na de indrukwekkende pelgrimsmis in Roermond waar ook de pelgrimszegening heeft plaatsgevonden samen met onze wandelstokken.
Nog èèn week voor vertrek !